Verhuizen met dieren

 

Verhuizen betekent vaak veel hectiek en stress. Niet alleen voor mensen, ook uw huisdieren kunnen aardig van slag raken. Zo lang ze hun eigen hokje behouden hebben konijnen, hamsters en cavia’s meestal weinig last van een verhuizing. Bij katten, honden en vissen is dat echter een ander verhaal.

Verhuizen met uw hond

Om uw hond zoveel mogelijk verhuisstress te besparen, kun u hem het beste op de laatste dag verhuizen. Zorg er eventueel voor dat uw hond tijdens de drukste verhuisdag bij een oppas is zodat hij verhuizers niet voor de voeten loopt.

Eenmaal in het nieuwe huis zorgt u ervoor dat zijn vertrouwde mand en etensbak klaar staan zodat uw hond zich veilig kan terug trekken. Neem in de eerste weken van de verhuizing uw hond mee naar de verschillende plekken in en om het huis zodat u ‘samen’ kunt wennen.

Verhuizen met uw kat

Katten zijn erg gevoelig voor stress. Verhuis uw kat daarom als allerlaatste. Zo voorkomt u dat uw kat alleen ronddwaalt in een lege en onbekende woning. Laat haar tijdens de verhuizing, in alle rust, in een aparte kamer met haar voederbakjes, speeltjes en de reismand. Leg desnoods wat kattensnoepjes in de reismand zodat de kat de mand associeert met iets positiefs.

Eenmaal in het nieuwe huis kunt u de reismand het beste in een afgesloten kamer zetten met de deurtjes open. Zo kan de kat de (afgesloten) kamer verkennen wanneer zij er zelf klaar voor is. Na een paar uur kunt u de deuren van de andere vertrekken openen. Besteedt niet te veel aandacht aan uw kat wanneer zij angstig is, daarmee bevestigt u de angst. Laat de reismand staan tot uw kat volledig gewend is, zodat ze een plekje heeft om zich terug te trekken.

Verhuizen met uw vis

Vissen zijn, vooral als het op hun water aankomt, erg gevoelig voor verandering. Door stress zijn ze extra vatbaar voor ziektes. U kunt uw vissen op een paar manieren bijstaan:

  • Voer uw vissen 1 tot 2 dagen voor de verhuizing niet meer. Vissen produceren extra ontlasting in tijden van stress en zo voorkomt u dat ze het water in korte tijd vervuilen.
  • Haal op de dag van de verhuizing de filters, zuurstofpopjes en platjes uit het water.
  • Verhuis uw vissen in de kom of het aquarium. Haal een gedeelte van het water eruit maar neem dit wel mee zodat de vissen, eenmaal in het nieuwe huis, hun oude en vertrouwde water terug hebben.
Bellen